Monday, January 23, 2006

Er du jente, eller?

Tidene skifter og vinden blåser, for å parafrasere Bob Dylan, eller noe sånt. Men det finnes også visse ting som aldri forandrer seg. Kjønnsroller for eksempel, er visstnok ganske sementerte greier. Like fullt er det ganske så mange som snakker, og ikke minst skriver, om at mannsrollen er i stadig forandring. Den er visstnok under press også, og det er hardt å være mann. Derfor finnes det blant annet manneforskere, som forsker på hvordan det er å være mann. De finner sikkert ut mye, men forhåpentlig spør de ikke menn, for menn er så dårlige på å snakke. Spør jenter, de er opplært til å prate. Neida, jeg mener ikke å være frekk. Jeg har støtte i seriøs forskning. I en barnehage i Sverige filmet de i garderoben mens de hjalp barna i klærne. Samtalene de ansatte hadde med jentene forflyttet seg fra avdelingen og ut i garderoben. Guttene snakket de ikke med. Men de snakket til dem: Kle på deg!, Kom hit!, Fort deg! Gutta svarte sjølsagt også med kommandoer: Hjelp meg!, Lua! Ikke akkurat personlighetsutviklende og dype samtaler.

For det er jo sånn da, til tross for likestilling og bevisste foreldre, forskolelærere og lærere, så oppforer vi oss ikke likt mot gutter og jenter. Vi oppfordrer jenter til å sky konflikter og gutter til å konkurrere, for å si det svært så forenklet. Spør man små gutter hva det er å være gutt, svarer de at det er å ikke være jente. De definerer seg altså ved å nevne alt de ikke gjør som jenter gjør, leke med dukker, sitte stille, tegne osv. Gutter er ikke jenter, og de vet det. (Dette minner meg forresten om en av mine hjertesaker. Som alle vet, så klages det over at gutter ikke leser, og med lesing menes boklesing. Ja, men da bør man kanskje slutte å snakke om boklesing som jenteaktivitet, da? Gutter vil jo ikke gjøre jenteting.) Vi har hørt det lenge nå, ikke sant? Gutter maser og bråker, og får mest oppmerksomhet. Jenter er still og snille, og får være i fred. Er det ikke sånn i barnehagen, så blir det sånn i skolen. For det er jo ikke så nøye om det er positiv eller negativ oppmerksomhet. Alle forstår uansett hvem som er hovedperson. Så jenter ender opp med lite trening i å få respons på det de gjør. Gutta overvurder gjerne sine evner.

Gutter gjør ikke jenteting, sånn er det med den saken. Men dersom jenter gjør gutteting, blir det lagt merke til. Derfor heter det kvinnelig forfatter, jentefotball og jenteband, for eksempel. Det heter sikkert kvinnelig brannmann også. Men jeg har aldri hørt om guttegitarist, selv om guttemusikken visstnok finnes. Jentene inntar sjølsagt mannebastionen etter hvert, ofte i stillhet, noen ganger ved kvotering eller med masse bråk og ståk – de siste blir sjølsagt beskyldt for å være guttejenter. Ja, det er forskjell på gutter og jenter. De lærde strides om det er natur eller kultur, gener eller miljø. Spiller ingen (kjønns)rolle spør du meg. Noen som har vært kultur i tusener av år er så godt som natur.

0 Comments:

Post a Comment

<< Home